Krönika: Starten på det svenska padelundret

Det finns all anledning att känna stolthet över våra landslags insatser i EM. Både dam- och herrlaget slutade på hedrande fjärdeplatser och det i ett EM där alla länder deltog förutom Portugal. Detta visar att svensk padel utvecklats väl och jag är övertygad om att det är början på det svenska padelundret vi fick ta del av.

Trots undermåliga förutsättningar så åker de svenska landslaget till Spanien och slutar fyra. Damlandslaget hann bara träffas en gång och herrlandslaget inte alls innan EM. Så att framgången ändå kommer visar på några saker som nu händer och det finns några punkter jag skulle vilja peka på som framgångsfaktorer för svenskarna.

Förbundskaptenerna och ledarskapet

Våra förbundskaptener Jonas Björkman och Mari Andersson fick trots kort om tid inför mästerskapet ihop landslagen. Historiskt sett har det varit en del problem med att hålla ihop lagen. Men denna gången växte lagen ihop. Det ledarskap som Mari och Jonas har visar på något nytt. Ett ledarskap som samlar ihop individerna till en helhet och får dem att prestera som just ett lag. Deras ledarskap kommer ha stor betydelse framåt för svensk padels utveckling. Framåt kommer även Andreas Johansson, förbundskapten för juniorlandslagen och förbundstränare för landslagen vara en viktig del i byggandet av såväl landslagen som för svensk padel.

Lagandan

Både damerna och herrarna växte som lag under veckan. Vi fick se hur de stöttade varandra och bar fram varandra. I medgång och i motgång. Man vinner och förlorar som ett lag. Detta gjorde verkligen detta lag. Den lagandan är en av förklaringarna till framgången i EM och kommer vara en av de viktigare sakerna framåt.

Sportslig utveckling

Det råder inget tvivel om att de svenska spelarna tagit stora sportsliga steg framåt. Vi som haft möjligheten att se spelarna på plats under SPT har sett vilken enorm utveckling som skett det sista halvåret. Nu vet vi också att det även ur ett internationellt perspektiv fått effekt. Sverige är idag ett av de fyra bästa lagen i Europa och det är ett stort steg framåt.

De båda landslagen ska ha stort tack för sin insats. Det finns all anledning att vara stolta över fjärde platsen i EM. För Svenska Padelförbundet är denna framgång viktig. Den visar att svensk padel är att räkna med. Framgångar föder framgångar. En fjärde plats i EM kommer locka fler spelare till padeln. Förhoppningsvis är det fler finansiärer som vill stötta svensk padel.

När stora mästerskap tar slut infinner sig alltid en viss tomhet. Så även denna gång. Vi var så nära medalj, men med minsta möjliga marginal missade vi det. Trots det ska vi se detta mästerskap som en framgång för svensk padel. Detta var början på något riktigt stort. Resan mot de internationella framgångarna har bara börjat. Det svenska padelundret har nu visat upp sig och svensk padel står på tröskeln till sin storhetstid. Så ett stort tack till landslagen för detta mästerskap, nu längtar vi redan till nästa!

Kent Persson, styrelseledamot och kommunikationsansvarig för Svenska Padelförbundet