Ungdomslandslaget

Svenska padelförbundet tar varje år ut ett ungdomslandslag som har möjlighet att representera Sverige vid internationella mästerskap.

Förra året, 2022, medverkade Sverige i Ungdoms-EM i Valencia, arrangerat av det Internationella Padelförbundet (FIP). 24 spelare i ålderskategorierna 14-, 16- och 18-år tävlade för Sverige. Tjejerna kom på andra plats efter att förlorat finalen mot Spanien. Killarna förlorade en tuff match i kvartsfinal mot Italien. Totalt en mycket god insats av de svenska ungdomarna som både med sitt sätt att vara och sin prestation representerade Sverige mycket väl.

Sverige än anmälda till Ungdoms-VM i Paraguay den 13-18 november 2023. Tjejerna är direktkvalificerade
medan killarna behövde kvala till Ungdoms-VM. Killarna spelade kvalet den 22-24 september och lyckades ta sig vidare till huvudturneringen genom att vinna kvalet i Rotterdam.

De svenska förbundskaptenerna för ungdomslandslaget har under året förberett för mästerskap. Under våren, sommaren och början på hösten har främst tävlingar i Wilson SPT Future bevakats av förbundskaptenerna för att se vilka ungdomar som kan komma att bli uttagna till ungdomslandslaget. De spelare som tävlar i seniorklasser har också följts och bevakats i största möjliga mån samt att förbundskaptenerna även har följt andra tävlingar (FIP, Bullpadel explosion, SM etc) och sammanhang (ex. läger). Förbundskaptenerna kommer att särskilt fokusera på följande kriterier vid uttagning: inställning, spelstyrka, lagspelare, resultat och ranking, utvecklingspotential och Fair Play – sportsligt uppträdande.

Landslagsledningen består av förbundskaptenerna Oskar Govik, Sandra Örtevall, Claudio Lanzinger Zurita, Mathias Claesson samt David Gelinder som övergripande ansvarig.