Ungdomslandslaget

Svenska padelförbundet tar varje år ut ett ungdomslandslag som har möjlighet att representera Sverige vid internationella mästerskap.

Förra året, 2022, medverkade Sverige i Ungdoms-EM i Valencia, arrangerat av det Internationella Padelförbundet (FIP). 24 spelare i ålderskategorierna 14-, 16- och 18-år tävlade för Sverige. Tjejerna kom på andra plats efter att förlorat finalen mot Spanien. Killarna förlorade en tuff match i kvartsfinal mot Italien. Totalt en mycket god insats av de svenska ungdomarna som både med sitt sätt att vara och sin prestation representerade Sverige mycket väl.

Även i år har Svenska Padelförbundet som ambition att delta i internationella mästerskap. Dialog förs med de internationella förbunden om kommande mästerskap och preliminärt besked är att Ungdoms-VM arrangeras under vecka 38.

De svenska förbundskaptenerna för ungdomslandslaget förbereder för kommande mästerskap. Under våren och sommaren kommer tävlingar i Wilson SPT Future att bevakas av förbundskaptenerna för att se vilka ungdomar som kan komma att bli uttagna till ungdomslandslaget. De spelare som tävlar i seniorklasser kommer också att följas och bevakas samt att förbundskaptenerna även kommer att titta på andra tävlingar och sammanhang. Förbundskaptenerna kommer att särskilt fokusera på följande kriterier: inställning, spelstyrka, lagspelare, resultat och ranking, utvecklingspotential och Fair Play – sportsligt uppträdande.

Vilka spelare som kommer att ingå i ungdomslandslaget meddelas preliminärt sensommar,  när det är konfirmerat var och när mästerskapet spelas.

Landslagsledningen består av förbundskaptenerna Oskar Govik, Sandra Örtevall, Claudio Lanzinger Zurita, Mathias Claesson samt David Gelinder som övergripande ansvarig.