Tävling

Angående sanktionerade tävlingar

Alla tävlingar som är sanktionerade av Svenska Padelförbundet kräver tävlingslicens och att du är medlem i en förening som är ansluten till Svenska Padelförbundet. Tävlingarna läggs upp i Rankedin där spelaren gör sin anmälan och även löser tävlingslicens, här kan man också se uppdaterad ranking. Svenska Padelförbundets startsida på Rankedin>> 

En sanktionerad tävling räknas in i Svensk Ranking och skall följa de regler som gäller samt tävlingsbestämmelser

En förening kan söka sanktion för att hålla en tävling i någon av nedan tävlingsklasser

 • Herr / Dam A, B, C, D
 • Herr / Dam Veteran 45+, 50+, 55+
 • Pojk / Flick Ungdom 12, 14, 16, 18 samt U-22 (U-22 startas under våren 2022) Undomsdokument 2023

En förening kan också i samarbete med Svenska Padelförbundet arrangera CUPRA SPT, SPT Challenger, SPT Future, SPT Veteran eller något av SM arrangemangen Senior, Ungdom, Veteran, Lag.

Hur gör vi som förening för att söka sanktion och när måste vi söka?

 1. Börja med att planera för tävlingen, vilka klasser ni vill hålla, hur många deltagare ni kan ha utifrån banor och faciliteter osv. Ansökningen bör göras i god tid så att alla har minst 3 veckor på sig för anmälan, vi rekommenderar minst 1 månad öppen anmälan.
 2. Ansök här och du får svar via mail. SPF stämmer då av att tävlingen inte sammanfaller med andra aktiviteter och ger förutsättningar för ett bra deltagande.
 3. När du fått svar lägger du upp tävlingen i Rankedin och lägger till Svensk Ranking. Är allt ifyllt på rätt sätt godkänner SPF tävlingen och den blir synlig i kalendern på Rankedin.
 4. När anmälningstiden gått ut är det dags för seedning, lottning och spelschema samt publicering av desamma så att spelarna kan se sina starttider. Var noga med att alltid ha sista anmälningsdag en måndag eller tisdag då rankingen uppdateras varje vecka natten söndag-måndag. Följ guiden och hör gärna av er vid frågor – tavling@svenskpadel.se.

Hur fungerar tävlingsklasser och vilka får spela tillsammans?

De olika klasserna A-D är skapade för att alla skall kunna tävla på rätt nivå. Vilken klass man tillhör grundar sig i placeringen man har på Svensk Padel – ranking. Är spelaren rankad nr 23 på listan är denna tex en A-spelare. Läs mer om tävlingsklasser här>>

I ungdomsklasser upp till 18 år gäller regler enligt nedan dokument.
Ungdomsdokument Tävling 2023

Notera

 • Man får inte spela två klasser i samma tävling inom samma rankingsystem, t ex seniorrankingen.
 • Vi rekommenderar att man anmäler sig/spelar i den klassen som man tillhör (eller i en högre klass).
 • Du bör inte anmäla dig i en klass under din egen (Elit får anmäla sig i A-klass).
 • Har en tävling flera klasser, tex A-B-C blir spelaren placerad i i klass efter ranking. Fördelningen blir alltså enligt rankingpoäng och ett C-par kan bli placerade i B.
 • Man får delta i en klass nedanför din egen om en tävling har flera klasser och man blir placerad där pga rankingen.

Osanktionerad tävling

En förening kan hålla en osanktionerad tävling, vi rekommenderar att man då inte lägger den i samma tävling som sanktionerade klasser då spelaren då ombeds lösa tävlingslicens. Man gör på samma vis i Rankedin vid upplägg av tävling men man lägger inte till Svensk Ranking.
Föreningen kan även i osanktionerade tävlingar använda klasserna A-D för att indikera vilken nivå man söker.


Har du några frågor är du välkommen att skicka dem till tavling@svenskpadel.se


Gå till Tävlingskalendern