Swedish Padel Tour fortsätter att utvecklas!

Inför den kommande säsongen av Swedish Padel Tour så kommer det en del nyheter. CUPRA är ny titelpartner och kommer att ha namnet för touren. När tävlingsverksamheten kan börja vet vi dock inte. Så fort restriktionerna tillåter att tävlingsverksamheten kan startas så kommer Svenska Padelförbundet starta hela touren. Strukturen är klar för hur Svenska Padelförbundets tävlingsverksamhet kommer se ut för säsongen 2021.

SPT är den enda tävlingstouren i Sverige som omfattar alla klasser och som arrangeras runt om i Sverige. I och med att SPT växer så gör vi också en del förändringar och förbättringar av touren.

Nytt för säsongen 2021 är att för juniorerna kommer den touren heta ”Swedish Padel Future Tour” och omfattar J14, J16 samt J18. Det är ett sätt att höja statusen för juniorerna och förhoppningsvis få fler tävlingar arrangerade för juniorerna. Tävlingarna kan både arrangeras enskilt och i samband med SPT.

Nytt för i år är också att ”Swedish Padel Challenger” införs. Intresset för att spela SPT A och B klasserna är så pass stort att det finns en stark efterfrågan för att utöka tävlandet inom SPT. Därför inför vi ”SPC” som blir en egen tour där möjligheterna skapas för att kunna vinna poäng och skaffa sig tävlingserfarenhet. För att den svenska elitpadeln ska kunna fortsätta utvecklas är detta ett viktigt steg.

Nytt för säsongen är att ”Golden point” införs. Det är ett sätt att ge spelarna möjlighet att skaffa sig erfarenhet av att spela med ”golden point” inför deras internationella satsningar. Golden point ökar också spänningsmomentet samt underlättar för schemaläggningen av tävlingarna.

För CUPRA SPT kommer tävlingssäsongen starta i slutet februari, dock med ett begränsat startfält. Det blir 8 par som kommer spela utifrån rankingen och spelformen blir gruppspel med efterföljande finalspel. När ordinarie tävlingssäsong kan startas återgår CUPRA SPT  till ordinarie spelformat med turneringsträd.

Ambitionen är att startfälten för SPT, dam och herr, ska kunna utökas när tävlingssäsongen blir normal igen.

Veteranklasserna 45 och 55, dam och herr är möjliga att ha med på SPT.

Ambitionen är att till hösten också starta upp ett nytt nationellt seriespel, ”SPL – Swedish Padel League”. SPL kommer att spelas i fyra regioner med flertal divisioner. Högsta divisionen kommer sedan leda till ett slutspel som blir Svenska Mästerskapet för klubblag.

Planeringen för SPT pågår för fullt och inom kort kommer spelschemat att presenteras, ett spelschema som vid behov kan komma att justeras. Vi kommer ta hänsyn till WPT samt APT så att de elitspelare som vill satsa internationellt kan göra det och samtidigt kunna spela SPT. När det gäller landslagsspel så är givetvis de sportsliga resultaten som är avgörande för vilka som blir uttagna till landslaget. Det är förbundskaptenernas uppdrag att ta ut det landslag som har bäst idrottsliga förutsättningar. SPT kommer i spelschemat ta hänsyn till de internationella mästerskap som arrangeras.

Svenska Padelförbundet ser fram emot en intensiv och spännande tävlingssäsong 2021. Vi kommer att komma med mer specifik information om SPT löpande. Fram till dess att restriktionerna för tävlande hävs så är det viktigt att vi alla medverkar till att smittspridningen bromsas upp.