Krönika: Helgen där svensk padel lyfte sig en nivå

Säsongens första deltävling i CUPRA Swedish Padel Tour blir en milstolpe för svensk padel. Detta var helgen då svensk padel lyfte sig en nivå och det i alla delar. Ett lyft som kommer ha stor betydelse för den fortsatta utvecklingen framåt.

Låt mig börja med arrangemanget. Föreningen WAP Padelclub Örebro var värd för tävlingen och de bjöd på bästa tänkbara organisation. Genomförandet var väldigt bra. Tack vare ideella krafter som ställde upp som funktionärer flöt tävlingen på fint. Stödet runt omkring är viktigt för spelarna. Fungerar allt bra så kan spelarna fokusera på spelet.

Det byggs många fina hallar runt om i hela Sverige. Denna gång var det i WAP´s nybyggda hall i Örebro vi genomförde tävlingen och hallen höll bästa tänkbara klass. Vi ser fram emot att arrangera SPT med fler föreningar i fler fina hallar runt om i hela Sverige.

Bitvis fick förbundet under 2020 kritik för sändningarna från tävlingarna. Inför 2021 års säsong har ett gediget förarbete gjorts och av flera bra alternativ blev det Padel-Television som blev förbundets samarbetspartner för att genomföra sändningarna.

Jag tycker att helgens sändningar tagit streaming av padel till en helt ny nivå. Detta är ren TV-produktion. Hög kvalité på sändningen som sådan. Vi körde med kommentatorer från två banor, vilket såklart är en rejäl satsning. Vi har infört studio där samtal och intervjuer genomförs inför, emellan och efter matcherna. Sammantaget ett rejält lyft som tittarna uppskattar. Vi har fått mycket beröm från padelälskare runt om i Sverige och det glädjer mig.

Och till själva tävlandet. Vilken tävlingshelg det blev! Först och främst för att ha det sagt, det är uppenbart att alla spelarna har blivit bättre. Och därmed blev matcherna tätare och bjöd på många fina bollar. Spelarna är nu i en stark utvecklingsfas. Hand i hand med förbundets satsningar ges nu bättre möjligheter för spelarna.

Tittar vi på damklassen så var det många känslor som släpptes fram efter Baharak Soleymanis och Sofia Arvidssons seger. Välförtjänt. De var bäst rakt igenom hela turneringen. I finalen vann de över Rebecca Nielsson och Åsa Eriksson. I match om tredjepris spelade Anna Åkerberg och Amanda Girdo mot Emmie Ekdahl och Antonette Andersson. På damsidan var dessa fyra paren som gjorde upp om prispengarna väldigt jämna och det är lovande inför kommande turneringar. Det är helt öppet vem som kan vinna nästa turnering. Extra roligt var det såklart att se Smilla Lundgren och Tea Hylander ta tillvara på sitt wildcard och de presterade mycket bra. Två framtidslöften.

På herrsidan så vann, igen, Simon Vasquez och Cayetano Roccafort. Bara gratulera för en väl genomförd tävling. I finalen slog de Daniel Windahl och Calle Knutsson, som även de utvecklats mycket. På herrsidan var det många riktigt tuffa matcher. Vi har en lång och fin säsong att se fram emot.

Vi har förändrat och förbättrat upplägget kring SPT. Höjda prispengar har såklart stor betydelse för spelarna. Ytterst handlar det för deras del om att kunna försörja sig och där är prispengarna en del av det. Men den starkaste nyheten är kanske ändå den om att de som leder SPT-racet efter 6 omgångar får ett wildcard till höstens WPT-tävling i Malmö! För både damerna och herrarna är detta en viktig del av svensk padels utveckling. Det är många som gärna vill få chansen att visa upp sig i en WPT på hemmaplan. Därför kommer vi få se en stark uppslutning från spelare till våra SPT-tävlingar.

Det är viktigt för förbundet att nu bygga bredd, barn- och ungdomsverksamhet samt elit. Allt hänger ihop, lyckas eliten får vi förebilder som lockar barn och unga till padeln. Lockar vi fler unga till padeln ökar förutsättningarna för att vi ska få fram en bra elit. Det hänger ihop och förbundet måste därför fortsätta satsa på helheten. Det handlar om utbildning, föreningsstöd och tävlingsverksamhet för att nämna några områden vi nu jobbar hårt med att förbättra.

Jag är riktigt glad och stolt över att få vara en del av svensk padel. I helgen visade svensk padel upp sin allra bästa sida. Våra elitspelare har utvecklats och bjöd på den bästa svenska padel vi sett. Vi genomförde tävlingen med föreningen och med ideella krafter. Det är de ideella krafterna som bygger vår idrott. Att vi fått med Padel-television på vår framtidsresa gör att vi nu kan bjuda på sändningar i bästa kvalité.

I helgen tog svensk padel ett stort steg framåt. Tillsammans lägger vi nu grunden för det svenska padelundret. Återigen, stort tack till er alla som var med, föreningen, ideella, spelare, ledare, padel-television och alla ni andra. Ingen nämnd och ingen glömd. Ni är alla lika viktiga. Nu fortsätter vi resan framåt tillsammans!

Kent Persson

Styrelseledamot och kommunikationsansvarig i Svenska Padelförbundet