Är tillåtet för spelare att påföra lim för att få struktur på racketen?

I skuggan av årets första SPT i Örebro i helgen där Padelförbundet hade två svenska Nationella domare på plats som både agerade överdomare och dömde som matchdomare så har Martin Glenvik, Göteborg, under helgen gått en Internationell domarutbildning som arrangerats av FEPA, det europeiska förbundet.

Förbundet har som mål att tre svenska domare ska gå denna kursen under året, och jag var först ut, berättar Martin. Första dagen fokuserade vi på padelns spelregler, de nästföljande två dagarna gick vi igenom tävlingsreglementen, seedning och lottningsförfaranden. Anledningen att FEPA arrangerar kurser under året är att padeln växer och att det planeras för europeiska tourer och tävlingar, och då vill ju förstås vi i Sverige ligga i framkant och vara delaktiga i domarverksamheten.

Martin berättar vidare att han är med i Svenska padelförbundets Regel -och domarkommitté, ”vi är tre medlemmar i kommittén, övriga medlemmar är Mats Harich, Gävle, och Anders Stenbeck i Halmstad”.

Vi har under två utbildningar nationellt utbildat 10 svenska domare och tre av dessa ska nu alltså få möjlighet till fortbildning Internationellt, – Jättekul att förbundet med ordförande Tomas Andersson i spetsen gett oss denna möjlighet berättar Martin vidare, något som vi förstås är tacksamma över.

– Kursen var jättebra, men tydligt också att vi i Sverige faktiskt redan har kommit långt i vår verksamhet, det var deltagare med från många europeiska länder och kunskapsnivån på padelns regler bland deltagarna var tämligen låg, men kul nu att flera länder börjat organisera domare, det började vi med för två år sedan i Sverige.

– Vi i domarkommittén hade förberett lite frågor till kursledaren, frågor där vi tidigare fått lite olika svar vid korrespondens med FIP (det Internationella förbundet) och den tekniska kommittén på World Padel Tour, en av dessa frågor var om det är tillåtet för spelare att påföra lim eller andra adhesiva lösningar i syfte att få struktur på racketen. Där var kursledaren väldigt tydlig på att det inte är tillåtet, något som vi nu kommer implementera i Sverige.

Just denna fråga ställdes till förbundet via sociala medier, Martin säger att vi i kommittén är glada över just denna typen av frågor, -det håller oss på tå att ta reda på hur det verkligen ligger till, vi är alla duktiga på regelförståelse, men skönt att kunna bolla med de nya kontakterna jag nu knutit under denna kurs, avslutar Martin, som ser fram emot nya tävlingar och utmaningar framöver.