Angående den nya klassificeringen

Några av Padelförbundets värdegrunder är att jobba för barn/ungdom och för jämställdhet i våra frågor. Men det handlar också om att utgå från de förutsättningarna som finns.

Ofta så är det färre antal damer i olika klasser (för att det är betydligt färre utövare). Kikar man på Halmstads tävling så ser den ut så här: Herrar A (16 lag), B (32 lag). Damer A (8 lag), B (16 lag).

Det finns några saker att tänka på när det kommer till ranking och klassificeringar:

  • Det finns ungefär tre gånger så många licenserade herrar som damer.
  • Vi försöker även tänka 5-10 framåt, men den kan så klart omvärderas i framtiden om t ex fördelningen av spelar eller styrkeförhållanden ändras.

Så här ser tävlingsklasserna ut idag: Tävlingsklasser.


Det här var våra tankar:

Alternativ 1: Bara Elite är jämställt

Vi sätter endast Elit-klassen till samma för damer (20 spelare). Men då bör väl A, B, C och D även ha samma som herrarna? Varför ska damernas Elit ”främjas” men inte resten? Är det jämställt alla? Det innebär även att Elit och A bli lika stora i damklassen, vilket man man inte vill ha.

Att tänka på är att flera damer vill ha en 8-lottning (16 spelare) i SPT-A då det är för stora nivåskillnader i toppen (man vill inte förlora 0-6, 0-6 i första omgången), medan herrarna har 16-lottning (32 spelare).


Alternativ 2: Vi har exakt samma ranking på herrar som på damer

Vi kan inte ta herrarnas ranking till damer för att då blir det ingen D-klass och knappt någon C-klass. Tar vi damernas ranking till herrarna eller kompromissar för att få exakt samma ranking här blir inte heller bra.

Det är väldigt jämställd, men tyvärr inte funktionell.


Alternativ 3: Vi tänker att det är jämställt procentuellt

Det skulle innebära att 7 damer blir elitspelare och 8-20 skulle bli A-klass (vilket är för få för att funka på ett bra sätt vid tävlingar). Men jämställt utifrån antalet licenserade spelare!


Alternativ 4: Vi kompromissar

Vi försöker hitta någon form av ”gyllene medelväg”. Vi försöker procentuellt fördela klasserna men vi låter det bli ”fler” elitspelare till damerna utifrån antal. Vi kikar på vad som tidigare funkat och hur stora skillnaderna är genom erfarenhet. Vi tar i beaktning att damerna har en smalare topp än herrarna. Hur många som ”bör” vara i de andra klasserna så att t ex Elit fortfarande blir klart minst personer. Även att det ska bli lättare/rättvisare att klassificera turneringarna.


Vi har valt det sista alternativet (4). Rätt eller fel?

Har man tankar om hur Elit, A, B, C & D bör fördelas eller tankar kring det så får man gärna maila ett förslag till: tavling@svenskpadel.se

Tänkt på den stora fördelningen i antal utövare i antal män o kvinnor, att den ska funkar över tid… och är jämställd!

// Tävlingssektionen