Seniorverksamhet

Anna Styf, regionsansvarig i Region Mitt och verksam i Järvsö Padelförening berättar om deras satsning med verksamhet för 65+. Följ med under en dag där spelare från Gävle kommer på besök för en heldag tillsammans!

Nu kan ni söka stöd för uppstart, rekrytering och utveckling av verksamhet för 65+! Läs mer här. Padel – en sport för alla genom hela livet! Följ med på ett seniorutbyte där glädje, utveckling och gemenskap stod högst på listan. Padel har blivit en populär sport bland seniorer, Järvsö och Gävle är inget undantag.


Sporten ger inte bara fysisk aktivitet, den skapar gemenskap som ger deltagarna en meningsfull och rolig träningsupplevelse. Forskning har också visat att regelbunden fysisk aktivitet, kan minska risken för demens och förbättra kognitiva funktioner hos äldre. Följ med när ett gäng seniorer från Gävle blev bjudna till Järvsö för en fulltecknad dag i padelns tecken.

Knappt hade morgonkaffet kallnat i magen när X-tåget avgick från Gävle mot Järvsö. Med på tåget hade Ewa-Märta, som håller i trådarna i Gävle, med sig sitt gäng, spända av förväntan, ”Vad skulle det här bli för nåt? Vilka nivåer är vi på? Och kan de spela padel där uppe i Järvsö?! Och de har bara två banor!!”

I Järvsö rullade tåget punktligt in på stationen. Att resa hållbart var självklart och lätt. Det finns minst en avgång i båda riktningarna i timmen mellan destinationerna, vilket gör utbytet extra lämpligt! Trevligt sätt att resa på och bra för klimatet.


På plats på stationen fanns taxichaufförerna, till vardags seniorspelare i Järvsö padel, Kjella och Kalle. ”Vi skriver såna riktiga skyltar så de känner sig varmt välkomna. Som på Arlanda!”


”Det fixar jag!” säger Majja!

Gästvänligheten gick inte att ta miste på, men inför utbytet fanns det många frågetecken även hos arrangörerna i Järvsö, med styråran Birgitta vid rodret. ”Men tänk om de inte tycker om oss! Tänk om de är jättebra och bara pangar ut oss! Och de kanske tycker det blir för dyrt?! Ska vi gå ut och äta, beställa hit mat eller ska vi fixa själva? De kanske är riktiga proffs de som åker så långt för att spela padel. De kommer sopa mattan med oss!”

Syftet med seniorutbytet mellan padelföreningarna är att främja gemenskap, utbyte och aktivt åldrande. Seniorerna får möjlighet att träffa och spela padel med spelare från en annan förening. Det främjar social interaktion och skapar nya vänskapsband. Utbytet innebär också en chans för seniorerna att utveckla sina padelfärdigheter genom att spela mot nya motståndare och lära sig av varandra.

”Det är jättenyttigt att spela med nya, för hur det än är så blir det lika och lika, när man spelar med samma personer.”

Dessutom ger det en möjlighet för föreningarna att dela erfarenheter och idéer för att förbättra sin verksamhet för seniorer. Efter ett snabbt ombyte var det dags att träna. I aktivitetshallen, som blivit en naturlig samlingsplats för alla åldrar, pågick denna onsdag morgon, precis som alla andra onsdagar de senaste två åren, veckans seniorträning.


Lasse är senioren som tagit steget och utbildat sig till tränare och drillar sina adepter. ”Här sker ingen särbehandling, alla behöver coachning, varesig du är 8 eller 80 år!” Lasse är även engagerad i ungdomsträningen i föreningen. Han matar på med korrigeringar, tips och beröm. ”Så där ja! Bra där! Spring framåt! Bra gjort! Nej, du måste se till att vrida upp och ha kroppen bakom bollen och träffa bollen vid främre benet. Här kommer en till boll. Jaa, bra, precis sådär!”

Kontrollpadel var en av uppvärmningsövningarna Lasse planerat för dagen och den är värd att lyfta för alla som vill förbättra sitt padelspel.

Kontrollpadel är ett samlingsnamn för ett sätt att öva padel där precision och kontroll är nyckelfaktorer. ”Bromsen” är ett exempel där man bollar mellan två spelare men där du som mottagare spelar bollen en extra gång till dig själv, som en mottagning eller hantering, innan man spelar tillbaka till sin medspelare. Med eller utan studs, långa eller korta bollar, med eller utan förflyttning. Allt kan varieras i oändlighet, beroende på vad man vill träna. ”Använd fantasin”, fantasi och glädje fanns det gott om denna dag.


Genom att träna upp tekniken, utveckla sin förmåga att kontrollera bollen och placera den på rätt ställe på banan ökar chanserna att dominera spelet och ger spelaren en känsla av prestation och framsteg. På spelarnas begäran blev det även specifik träning på bakglas och sidoglas. ”Det gäller att bli vän med glaset så det blir en tillgång!”


Efter en intensiv rivstart med träning var det sedan dags för en timmes lunch i vardagsrummet, konferenslokalen, som badade i sol denna dag.


Samtalsämnen fanns det gott om, sorlet överröstades av någon ”Vilken fantastisk soppa, den här vill vi ha receptet på!”


Ett gott betyg för kockarna, ja ibland får man ha många kepsar för även här hittar vi Birgitta med sin vapendragare Ninette som tog initiativet till maten vid utbytet.


Efter lunch var det så dags för den stora drabbningen. Gästerna fick chansen att välja en varsin ”Jarsebo” att kampera med under den avslutande team- americanon. Spelformen där alla lag möter alla, men man spelar med samma person i alla matcher.

Efter en skön och välförtjänt dusch var det dags att säga hej då för denna gång.

Gävlebrudarna sammanfattade sina känslor under hemfärden: ”Härlig känsla, upprymda, supernöjda med dagen, glada, energi!!” Och killarna åkte hem med följande ord på läpparna: ”Positiv känsla och vi vill ha mer utbyte!” Samstämmigt avslutar hela gänget med ”Ja, vi vill ABSOLUT göra om det! Vi kommer alla sova så gott i natt!” Hemma i Järvsö hoppas seniorerna nu på att få komma ner till stan och hälsa på lite längre fram i vår. ”Kanske kan vi avsluta med att gå på hockey tillsammans?!”

”Bra idé att kombinera med hockey-match… då får vi bara hoppas på att Brynäs också levererar! Vi kollar på det.” hälsar Ewa-Märta och tackar så mycket för dagen.

Erfarenheten detta utbyte gett är att en idé, lite ansträngning och gemensamma insatser kan leda till något mycket trevligt och bra, och ge ett stort mervärde för alla inblandade. Vi tackar extra mycket till Birgitta och Ewa-Märta som engagerar sig varje vecka för sina seniorer.


Det måste inte vara 100 procent perfekt, för när människor möts kring padel så löser det mesta sig till det bästa!

Och hur gick tävlingen?


Jo, det visade sig att nivåerna i Järvsö och Gävle funkar bra tillsammans och allra bäst lyckades Annika och Kjella! Ett STORT grattis!!

Varma padelrader Anna Styf

Regionsansvarig Region Mitt