Tävlingsbestämmelser

Pdf-fil: Tävlingsbestämmelser 2019-04-20
OBS… Vi håller på att uppdatera Tävlingsbestämmelserna utifrån nya rutiner/förutsättningar. Nytt dokument kommer i mars 2020.

Regler och tävlingsbestämmelser, tillägg 2017:

Kriterier för B-klass

Tidigare regler säger att en topp-20 spelare på herrarnas sverigeranking kan deltaga i en B-klass om denne spelar tillsammans med en partner som är plus-20. Regeln ändras nu till att topp-20 på herrankingen inte får ställa upp i B-klass. På damsidan får topp-10 på damrankingen inte ställa upp i damernas B-klasstävlingar men är välkomna att spela herrar B-klass.

Wild cards till arrangören av B-klass

Tidigare regler säger att sverigeranking har givit förtur till platser i en B-klass och efter ranking har anmälan med ”först till kvarn” gällt för tillträde till turnering. Den lokala arrangören tilldelas nu rätten att dela ut 25% av samtliga platser som wildcards att nyttja till t ex den egna föreningens orankade lag, till sina lokala sponsorer, till förkval, eller kanske för att bevilja ”special requests” från anmälda lag.

Exempel: en B-klass har 16 lag och därmed måste nu 12 av dem vara öppna platser som tillsätts via ranking och därefter ev ”fört till kvarn”. Upp till 4 platser förfogar arrangören över. Arrangören kan välja att avstå platserna och ”släppa” dem till rankinggrundande/först till kvarn anmälningar men kan också välja att t ex plocka in ett sponsorlag eller att bevilja en special request genom att garantera ett lag med ”lång och kostsam resa” en plats i huvudturneringen. Om syftet är att arrangera förkval skall detta anges i inbjudan. Antal platser till kvalet kan anges efter sista anmälningsdag.

Wild cards till arrangören av A-klass

Antalet WC som en arrangör kan är högst 25% av samtliga platser i en klass. Exempel: 32 platser=8 wc, 24=6 wc, 20=5, 16=4, 12=3, 8=2 etc. Detta gäller såväl damklass som herrklass i samtliga sanktionerade klasser samt för SPT.

Internationella spelare på Swedish Padel Tour

Tidigare regler säger att internationella spelare är välkomna att deltaga på SPT. Regeln kvarstår. Seedningsnyckeln för spelare med WPT-ranking kvarstår. Ingen kvotering av antal lag som får tillträde. Regeln om att rankade WPT-spelare måste spela med en svensk kvarstår.

Fråga: Är det inte bra att vi skyddar SPT från internationellt motstånd? Räcker det inte med att andra turneringar kan tillåta det?
Svar: Under några veckor har diskussion pågått om internationella spelares rätt att delta på SPT. Från Padel Swedens perspektiv menar vi att det är en självklarhet och att de är mer än välkomna. SPT är den tuffaste arenan vi har tillgänglig för vår svenska elitpadel ska kunna mäta sina krafter, utveckla sin padel och sin tävlingsrutin.

SPF anser att lag från Norden, Mellaneuropa och Sydeuropa kan bidra starkt till svensk elitpadels utveckling. De just nu kanske 6-8 svenska lag som konkurrerar om platser till höstens EM och kommande års VM behöver möta internationellt motstånd. Det är vårt (SPFs) uppdrag att utse landslag, finansiera satsningar och delta i internationella mästerskap med en så väl förberedd landslagstrupp som möjligt. Genom att tillåta spelare från andra länder att tävla på SPT sparar vi kostnader för att finansiera det motståndet och den kunskapen i andra sammanhang så som landskamper, hitresta tränare och sparringspelare etc. Kommande EM och VM har en uppskattad budget på 350–400 000 kr förutsatt att herrarna kvalar in till VM och det motsvarar idag mer än ett helt års övriga kostnader för SPF och då kan man förstå att kostnadsbesparingar är välkomna… Därtill bidrar det internationella inslaget till det lokala eventet med spänning och nyfikenhet för såväl åskådare som för media och sponsorer. Padel är också kultur och vi kan lära oss mycket av erfarna länders spelare om hur vi kan fortsätta ta svensk padel vidare mot nya höjder.

Wild cards på Swedish Padel Tour

Wild cards har tidigare varit 4 till antalet då klassen varit på 32 lag på herrsidan. Detta ändras till 2 per klass nu i Master- och Openformaten (båda har 16 lag) samt fortsatt 4 st till Challengerformatet (32 lag).

Toppspelarna deltar inte i Challengers på SPT

Topp-20 på herrarnas och topp-10 på damernas sverigeranking kan inte delta i Challengers. Motiveringen är att skapa en ”egen” arena för den stora bredden – B-klassen. Under 2016 fick många B-rankade lag ett topprankat/seedat lag i första alt alltid i andra omgången och tvingades därmed att sikta på spel i plate alternativt respass i andra omgången utan hopp om att nå långt i huvudturneringen. Nu skapar vi istället en möjlighet för den lägre A-klassen och för B-klassen att tävla på jämna villkor och därmed också ett ”eget” race i jakten på B-finalplatser vid Masters Final.

Fråga: exempel herrklassen: Är det inte orättvist att en spelare med nr 20 på sverigerankingen kan spela 5 turneringar i jakten på en plats i Masters Final när en spelare med ranking 21 kan räkna in ytterligare 3 Challengers i jakten på sin plats?
Svar: Nej, vi bedömer inte att denna faktor enkom kommer att ”störa ”ordningen. En Challenger ger visserligen SPT-poäng men i relation till en Open eller en Master är det stor skillnad. Om en spelare med ranking lägre än topp-20 vinner samtliga 3 Challengers på SPT så tilldelas denne ungefär motsvarande en kvartsfinalplats i en Open vilket är relativt lite i jakten på en A-finalplats. Alla möjliga tänkbara scenarier är så klart inte utredda men vi bedömer som sagt att fördelarna för en egen intressant tävlingsarena för den lägre A-klassen och hela B-klassen är så stora att det nu ska sjösättas och utvärderas.